opiekawniemczech.pl

Zalecenia żywieniowe w dysfagii

Często występujące u osób starszych zburzenia połykania są konsekwencją naturalnego procesu starzenia się organizmu. U seniorów dochodzi do zmniejszenia wrażliwości receptorów czuciowych w jamie ustnej i gardle oraz osłabienia mięśni przełyku, co prowadzi do upośledzenia przebiegu aktu połykania. Inną przyczyną dysfagii u osób starszych mogą być choroby neurologiczne.

Często występujące u osób starszych zburzenia połykania są konsekwencją naturalnego procesu starzenia się organizmu. U seniorów dochodzi do zmniejszenia wrażliwości receptorów czuciowych w jamie ustnej i gardle oraz osłabienia mięśni przełyku, co prowadzi do upośledzenia przebiegu aktu połykania. Inną przyczyną dysfagii u osób starszych mogą być choroby neurologiczne (udar mózgu, choroba Alzheimera i Parkinsona, stwardnienie rozsiane) oraz nowotwory. U chorych pojawiają się problemy z połykaniem płynów i pokarmów stałych, ale także leków, a czasami nawet śliny, co doprowadzić może do zachłyśnięcia. Połykaniu często towarzyszy dławienie się, odruchy wymiotne, suchy kaszel, krztuszenie, które w efekcie mogą prowadzić do niebezpiecznego dla życia pacjenta zachłystowego zapalenia płuc. Ponadto, chorzy narażeni są na odwodnienie i niedożywienie, co znacznie pogarsza jakość życia i wydłuża leczenie. Dzieje się tak, gdyż jedzenie staje się dla nich uciążliwe ze względu na towarzyszący ból i dyskomfort. Niedożywienie z kolei wiąże się ze zwiększoną podatnością na infekcje, obniżoną odpornością, a także trudnością w gojeniu się ran i odleżyn oraz pogorszeniem sprawności poznawczej i fizycznej. Posiłki przygotowywane dla osób z dysfagią muszą zatem odznaczać się wysoką gęstością odżywczą oraz posiadać odpowiednią konsystencję, umożliwiającą bezpieczne połykanie.

Postępowanie żywieniowe u pacjentów z dysfagią zależy od stopnia zaburzeń połykania. Główna modyfikacja diety polega na zmianie konsystencji spożywanych produktów i potraw. Niezwykle istotne jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a przede wszystkim pełnowartościowego białka, które jest odpowiedzialne za regenerację uszkodzonych tkanek. Dieta powinna być łatwo strawna, nie podrażniająca przełyku. Zaleca się częste (co około 3-4 godziny) spożywanie małych objętościowo i wysokoenergetycznych posiłków. Aby pokryć zwiększone zapotrzebowanie organizmu na energię należy podczas przygotowywania potraw stosować wysokokaloryczne dodatki : śmietana, oleje, masło, majonez oraz dosładzać pokarmy cukrem lub miodem.

Zalecenia szczegółowe

Pacjenci z lekką dysfagią i niewielkim ryzykiem zachłyśnięcia – produkty miękkie, duszone lub gotowane, przetarte, o gładkiej konsystencji, bez grudek i całych kawałków pożywienia. Chory potrafi rozgnieść pokarm.

Produkty zalecane:

  • pieczywo pszenne, żytnie lub mieszane (bez skórki),
  • warzywa gotowane do miękkości (ziemniaki, pietruszka, seler, cukinia, batat),
  • przetwory z ziemniaków (kluski, placki),
  • sałatki z marynowanych warzyw,
  • miękkie, świeże, gotowane, pieczone lub tarte owoce (banan, gruszka),
  • miękkie mięso, np. cielęcina, drób (mielone np. pulpety, biała kiełbasa bez skóry, potrawka) z dodatkiem kremowych sosów,
  • wędliny w postaci pasty czy pasztetu
  • jajka (omlety, suflety czy gotowane na miękko),
  • produkty mleczne (kremowy jogurt, budyń, panna cotta)
  • pokarmy o konsystencji musu, miodu czy marmolady.

 

Produkty przeciwwskazane (pokarmy o konsystencji sypkiej, gruboziarnistej, zwartej, klejącej czy kruchej):

  • makarony nitki, ryż lub kasza ugotowana na sypko,
  • chleb o chrupiącej skórce, pieczywo pełnoziarniste,
  • szparagi, por, rabarbar, owoce cytrusowe,
  • suche i ciągnące się mięso,
  • orzechy,
  • potrawy łączące różne konsystencje (np. krupnik).

 

Pacjenci z dysfagią umiarkowaną i średnim ryzykiem zachłyśnięcia – potrawy ugotowane na miękko, pokarmy o konsystencji papkowatej.

Produkty zalecane:

  • pieczywo pszenne bez skórki,
  • dodatki do pieczywa w postaci past (na słodko i słono, jednakże bez pestek czy owoców).
  • papki z ryżu czy drobnych kasz z dodatkiem sosów,
  • ziemniaki puree,
  • zupy kremy,
  • warzywa ugotowane do miękkości,
  • mięso miękkie, rozdrobnione, zmielone do puree, z dodatkiem sosu,
  • owoce gotowane, ewentualnie surowe – tarte lub rozdrobnione, bez skórki i pestek (banan, gruszka, brzoskwinia, tarte jabłko),
  • produkty mleczne w formie budyniu bądź musu o kremowej konsystencji,
  • galaretki,
  • lody bez kawałków owoców.

 

Pacjenci z ciężką dysfagią i dużym ryzykiem zachłyśnięcia – pokarmy przetarte o konsystencji półpłynnej, w formie musu, kremów, galaretki .

Produkty zalecane:

  • zupy o kremowej konsystencji bez dodatków (np. grzanek),
  • warzywa gładkie, zmiksowane,
  • puree z sosem,
  • mięso gładkie, miksowane.
  • owoce gotowane lub surowe w formie puree bądź przetarte,
  • produkty mleczne kremowe, bez dodatku owoców,
  • galaretki gładkie.

 

Produkty przeciwwskazane:

  • pokarmy o konsystencji ziarnistej, włóknistej oraz klejącej.
  •  zupy z pływającymi kawałkami warzyw,
  • nierozdrobnione makarony,
  • surówki.

 

W leczeniu dysfagii mogą okazać się pomocne specjalistycznych preparaty zagęszczające pokarmy. Pozwalają uzyskać pożądaną dla pacjenta konsystencję potrawy. Mogą zostać dodane do płynu, zupy, kremu czy przecieru, w ilości umożliwiającej otrzymanie odpowiedniej gęstości (mus, nektar, budyń).

Podczas stosowania diety półpłynnej istotne jest monitorowanie stanu odżywienia pacjenta oraz kontrola masy ciała, gdyż może ona wiązać się z niepełnym pokryciem zapotrzebowania energetycznego.

BIBLIOGRAFIA:

Lewandowicz M. Krzymińska-Siemaszko R. Zaburzenia połykania w praktyce dietetyka. POSTĘPY DIETETYKI W GERIATRII I GERONTOLOGII 2017;1(3):25-30.

Podobne artykuły

Artroza - zalecenia żywieniowe

Artroza, czyli choroba zwyrodnieniowa stawów jest najczęściej występującym schorzeniem układu ruchu. Dotyczy przede wszystkim stawów kolanowego i biodrowego (nadmiernie obciążonych masą ciała, wykonywaną pracą czy sportem) ale także odcinka lędźwiowego i szyjnego kręgosłupa oraz stawów ręki.

Czytaj więcej

Zalecenia żywieniowe w demencji starczej

Demencja czyli inaczej otępienie to najogólniej mówiąc, przewlekłe pogorszenie czynności intelektualnych. Często jest bagatelizowana i uznawana za naturalny objaw starzenia się organizmu. Prowadzi do znacznego upośledzenia lub utraty funkcji poznawczych tj. pamięć, myślenie, rozumienie, orientacja, liczenie, mowa.

Czytaj więcej